Hanna-tädin kakut
1 dl (100 g) voita sulatettuna
2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa, mielellään hapannutta
2/3 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
Sulata ja jäähdytä rasva. Lisää sokeri ja kerma. Sekoita jauhot ja sooda keskenään, ja siivilöi taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi; varo vaivaamasta. Halutessasi voit antaa taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Leivo taikinasta tanko, ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
En pitänyt taikinaani jääkaapissa, vaan leivoin siitä saman tien kaakkuja; tuskinpa ennen vanhaan on kiikutettu taikinaa välissä kellariin vetäytymään. Äitini ja mummuni tosin taisivat käyttää jääkaappikikkaa, mutta enpä tiedä onko sillä muuta merkitystä kuin, että taikinaa on vähän helpompi käsitellä. Hyvin onnistui ilmankin.
Puristelin ja pyörittelin murenevan oloisesta (mutta ihanan rasvaisesta) taikinasta tankoja, jotka leikkasin palasiksi. Palaset pyörittelin käsissäni palloiksi, joita leivinpaperin päälle asetellessani painoin hieman litteämmiksi etu- ja keskisormella (minun lapsuudenkodissani tehtiin näin). Taikinasta tuli reilu parikymmentä pikkuleipää.
Paistoin ne uunin keskivaiheilla 175 asteen lämpötilassa kymmenisen minuuttia. Paistovaiheessa kannattaa olla tarkkana, sillä hannatätit palavat herkästi. Kun ne ovat saaneet hivenen väriä, ne ovat valmiita; itse taisin ruskistaa niitä vähän turhankin paljon. Ja sitten, ei muuta kuin kahavet tulelle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti