torstai 19. heinäkuuta 2012

Kermavaahto

Oletko koskaan kokeillut vatkata kermavaahtoa käsipelillä? Isoisoäidin keittiössähän ei nykyaikaisia sähkövempaimia tunnettu. Kermavaahdon valmistus on hivenen hitaampaa ja työläämpää ilman sähkövatkainta, mutta se onnistuu kyllä!

Kerma (kuohu- tai vispikerma) kaadetaan puhtaaseen ja kuivaan, pyöreäpohjaiseen vatkauskulhoon. Otetaan vispilästä tukeva ote, ja aletaan vatkata kermaa tasaisella ja melko ripeällä ranneliikkeellä. Otetta voi vaihtaa välillä; itse tykkäsin pidellä vispilää kuin kynää peukalon ja etusormen välissä. Kättäkin voi välillä vaihtaa, mikäli homma onnistuu myös toisella kädellä. Ja mikseipä muitakin perheenjäseniä tai kavereita voisi hyödyntää.

Aluksi työ saattaa tuntua toivottomalta, mutta älä luovuta liian helposti! Lopputulos palkitsee, ja saathan kaupan päälle mainion rannejumpan. Kermamäärästä riippuen edistystä tapahtuu joidenkin kymmenien minuuttien kuluttua. Itselläni oli testierässä reilu desilitra kuohukermaa, jonka ravistelin huolellisesti purkissaan jo ennen vatkauskulhoon kaatamista; sen vispilöimiseen meni 10 - 15 minuuttia.

Kun vaahto alkaa olla sopivan paksua, se maustetaan sokerilla ja/tai vaniljasokerilla. Ja huom! Myös käsipelillä kermavaahdon saa vatkattua "voiksi", jos ei ymmärrä lopettaa ajoissa; kuohukerman kanssa tämä lipsahdus näyttää tapahtuvan erityisen helposti.


1 kommentti:

  1. Minä kokeilin juuri tällaista:

    Tyhjä, huuhdeltu ja kuivattu 1 litran maitotölkki pariksi minuutiksi pakkaseen jäähtymään. Sitten tölkkiin 2 dl jääkaappikylmää vispikermaa (oli näemmä vähälaktoosista). Tölkin suu kiinni, ja eikun ravistelemaan.

    Homma onnistui yli odotusteni: n. 5 minuuttia ravisteltuani hölskyminen lakkasi, koska tölkissä olikin kermavaahtoa. Enin osa pohjalla, mutta vähän laidoillakin, tietty.

    Tölkin pohjasta ei varmaankaan kannata pitää ravistelun aikana kiinni, jottei kerma lämpene. Homman helpottamiseksi tölkin suun voinee vaikka teipata kiinni. Minä pidin ravistellessani em. suun suljettuna toisen käden sormilla, mikä tuntui vähän hankalalta (olin jo menossa hakemaan teippiä, mutta samalla huomasin kerman alkavan vaahtoutua).

    Vaahdostani tuli aika tiivistä - johtuiko metodista, ja vatkaamalla olisi saanut kuohkeampaa, tai sitten vain ravistin kerran pari liikaa? Mene ja tiedä, kun en juuri koskaan kermavaahtoa valmista, enkä edes sähkövatkainta omista. Hyvältä tuo joka tapauksessa maistui vastatekemäni pannukakun päällä!

    _ _ _

    "On sitä tien neuvojoo, vuan ei palasen antajoo."

    VastaaPoista