Blogin esittely

Hei! Tätä blogia pitää Anna - historiafriikki, äiti ja kotileipuri Raahesta, pienestä ja tuulisesta merikaupungista Suomen länsirannikolla. Alkuperäisenä ideana oli testata blogissani 1800-luvulta peräisin olevan keittokirjan Uusi ja välttämätöin Kokki-Kirja maalle ja kaupungille, mutta erittäinkin Neito-naisille ja nuorille emännille sisältämiä reseptejä. Sittemmin blogiin on kertynyt myös muita ruoka- ja leivontaohjeita, jotka enemmän tai vähemmän edustavat perinteistä, pohjoispohjanmaalaista ruokakulttuuria.

Löydät Kokki-Kirjan tarkemman esittelyn omalta sivultaan. Lyhyesti sanottuna tämän blogin punaisena lankana toimii vuonna 1873 julkaistu pienikokoinen suomenkielinen keittokirja, joka löytyi erään raahelaisen talon vintiltä 1950-luvulla. Sittemmin Raahen museo on julkaissut siitä uusintapainoksen. Kirjassa on noin 350 ruokaohjetta, joiden mainitaan olevan peräisin keittäjä Anna Bergströmiltä.

Kokki-Kirja on paikallishistoriallisesti ja kielentutkimuksen kannalta kiinnostava teos, sillä se sisältää runsaasti Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseuduilla, Raahen ja Oulun tienoilla käytettyjä murresanoja. Ennen kaikkea se on kuitenkin aikamatka suomalaiseen ruokakulttuuriin, "kotikokkauksen" kulttuurihistoriaan. Kokki-kirjan avulla pääsemme kurkistamaan, millaista Annan köökissä oli reipas sata vuotta sitten. Millaisia ruokia ennen vanhaan syötiin, ja miten ne valmistettiin? Millaisia työvälineitä keittiöstä löytyi? Entä miten oli hygienian laita? Miten raaka-aineet saatiin säilymään, kun jääkaappeja ei ollut? Koristeltiinko ruoka-annoksia? Söivätkö esivanhempamme salaattia? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyvät vastaukset kirjan sivuilta.



Pitemmittä puheitta... hihat ylös, förkkeli ylle ja kokkailemaan!

2 kommenttia:

  1. Va olipa se mukava ku satun sivvuillesi ja löysin tievon tuosta kirijasta. Minun häätyy heti tilata se vaikkoonki kotosi vähä Raahea pohojosempaa. Hyvvää jatkua sinulle kokkeilujesi kansa!

    Terveisin
    Aino

    VastaaPoista