PERINTEINEN MANSIKKAKAKKU
Täytekakkupohja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
noin 1 dl vettä + puserrettua sitruunamehua kostutukseen
reilusti mansikkasurvosta
1 prk maitorahkaa tai creme fraischea
3 dl kuohu- tai vispikermaa
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
Koristelu:
3 dl vispikermaa
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
mansikoita viipaloituna + yksi kokonainen mansikka kakun keskelle
(hieman pähkinärouhetta reunoille)
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Neljän munan kakkuun sopivan kokoinen vuoka on noin 3 litran vetoinen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdon tulee olla niin paksua, että vatkaimesta valuvalla taikinalla pystyy piirtämään kahdeksikon taikinan pinnalle. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja siivilöi ne munasokerivaahtoon varovasti sekoittaen, eli nostellen taikinaa kauhalla tai vastaavalla kulhon reunoilta keskelle. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys sukkapuikolla tai hammastikulla. Kumoa valmis kakkupohja leivinpaperin päälle hieman jäähtyneenä.
Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen pitkällä leipä- tai kokkiveitsellä. Aseta pohjimmainen kakkulevy tarjoilulautaselle. Lautasen ja kakun väliin kannattaa leikata hieman kakkua suurempi leivinpaperin palanen sitomaan kosteutta. Näissä kuvissa näkyvää paperista kakkupaperia en suosittele, ainakaan yksistään; se hajoaa muhjuksi kakun kosteuden vaikutuksesta, ja jää ikävästi hampaiden väliin syödessä.
Kostuta pohja vedellä, johon on puristettu tuoretta sitruunamehua. Halutessasi voit käyttää myös vaikkapa omenamehua. Kakkua kostuttaessa kannattaa muistaa, että kosteus valuu alaspäin. Niinpä kakun alaosaa ei tarvitse kostuttaa ihan niin runsaalla kädellä kuin yläosaa. Mansikkakakussa täyte on melkoisen kostea jo itsessään, joten varo ylikostuttamasta kakkua. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi; sekoita joukkoon maitorahka (myös ranskankerma tai smetana käy hätätapauksessa) ja mausta sokerilla + vaniljasokerilla. Levitä pohjan päälle reilusti mansikkasurvosta ja kermarahkaa.
Nosta kakun seuraava kerros päälle, kostuta ja täytä. Nosta kansi päälle ja kostuta sitä hillitysti. Mikäli mahdollista, aseta kakun päälle jokin paino (itse käytin muovipussiin pantua Shakespearea), ja laita se joksikin aikaa kuvun alle jääkaappiin maustumaan. Itse täytin kakun illalla, ja koristelin sen seuraavana päivänä.
Kakun koristelua varten, viipaloi mansikat pystysuunnassa ohuehkoiksi viipaleiksi. Säästä kaunein yksilö kokonaiseksi ; se tulee kantoineen päivineen kakun keskelle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla + vaniljasokerilla. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin, johon on kiinnitetty tähtitylla. Myös pieni pakastepussi tai vastaava kelpaa; itsellä oli hukkunut pursotinpussista tyllan kiinnitysrengas johonkin Onnun leikkeihin, joten hyödynsin menestyksellisesti pakastepussia. Siisti kakun reunat tarvittaessa veitsellä. Levitä kermavaahtoa ohuehko kerros kakun päälle ja reunoille.
Asettele mansikat kakun päälle; aloita asettamalla mansikkaviipaleet kakun reunan ympärille, ja lähde etenemään keskustaa kohti. Mansikkaviipaleet saavat tulla hieman pystyyn ja limittäin, vähän niin kuin kävyssä ne siemenhetulat. Keskelle tulee se yksi kokonainen mansikka. Pursota seuraavaksi kermavaahtoa kakun reunoille. Kannattaa edetä alhaalta ylöspäin, ja kiertää reuna järjestelmällisesti ympäri. Tyylikkään loppusilauksen mansikkakakkuun saa ripottelemalla hieman pähkinärouhetta kakun reunoille. Halutessaan kakun pinnan voi myös viimeistellä vedestä, sokerista ja liivatelehdistä keitetyllä kiilteellä.
HANNA-TÄDIN KAKUT
Hanna-tädin kakut
1 dl (100 g) voita sulatettuna
2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa, mielellään hapannutta
2/3 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
Sulata ja jäähdytä rasva. Lisää sokeri ja kerma. Sekoita jauhot ja sooda keskenään, ja siivilöi taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi; varo vaivaamasta. Halutessasi voit antaa taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Leivo taikinasta tanko, ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
1 dl (100 g) voita sulatettuna
2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa, mielellään hapannutta
2/3 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
Sulata ja jäähdytä rasva. Lisää sokeri ja kerma. Sekoita jauhot ja sooda keskenään, ja siivilöi taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi; varo vaivaamasta. Halutessasi voit antaa taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Leivo taikinasta tanko, ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
En pitänyt taikinaani jääkaapissa, vaan leivoin siitä saman tien kaakkuja; tuskinpa ennen vanhaan on kiikutettu taikinaa välissä kellariin vetäytymään. Äitini ja mummuni tosin taisivat käyttää jääkaappikikkaa, mutta enpä tiedä onko sillä muuta merkitystä kuin, että taikinaa on vähän helpompi käsitellä. Hyvin onnistui ilmankin.
Puristelin ja pyörittelin murenevan oloisesta (mutta ihanan rasvaisesta) taikinasta tankoja, jotka leikkasin palasiksi. Palaset pyörittelin käsissäni palloiksi, joita leivinpaperin päälle asetellessani painoin hieman litteämmiksi etu- ja keskisormella (minun lapsuudenkodissani tehtiin näin). Taikinasta tuli reilu parikymmentä pikkuleipää.
Paistoin ne uunin keskivaiheilla 175 asteen lämpötilassa kymmenisen minuuttia. Paistovaiheessa kannattaa olla tarkkana, sillä hannatätit palavat herkästi. Kun ne ovat saaneet hivenen väriä, ne ovat valmiita; itse taisin ruskistaa niitä vähän turhankin paljon. Ja sitten, ei muuta kuin kahavet tulelle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti