keskiviikko 5. syyskuuta 2012

263. Omena-Torttua

Syksy on tullut, mikä Annan Köökissä tarkoittaa villasukkien, kynttilöiden ja lasisten hillopurkkien kaivamista esiin kaappien kätköistä. On aika poimia, kerätä ja säilöä kesä talteen, fiilistellä tuulta ja sadetta, torjua nurkista hiipivää koleutta ja pimeyttä elävän tulen ja villavaatteiden avulla... ja tehdä omenapiirakkaa kirpeistä, kotimaisista omenista!

Kokki-Kirjassa on harmikseni vain muutama kakku- ja piirakkaresepti. Onneksi omenapiirakan ohje sentään löytyy. Leivonnainen on nimeltään Omena-Torttu, ja se muistuttaa melko paljon amerikkalaistyylistä apple pie'ta taikinakansineen ja mehevine sisältöineen.

Lähtiessäni kokeilemaan Omena-Tortun reseptiä odotukseni eivät olleet kovin korkealla. Piirakkataikinan ohje vaikutti suoraan sanoen epäilyttävältä, ja olin melko varma, että surullisenkuuluisa riisiputtinkiepisodi tulee nyt saamaan jatko-osan. Vaan mitä vielä - lopputuloksena syntyi upein omenapiirakka, jota olen ikinä maistanut! Tämä resepti pääsi heti ensiyrittämällä Annan Köökin parhaimmistoon, ja voin lämpimästi suositella sitä myös modernin kokkauksen ystäville.

Kokki-Kirjan ohje sivulla 97:

"Puolesta naulasta sokeria, puolesta naulasta voita, naulasta jauhoja ja kahdesta munasta sotketaan taikina, joka kaulataan litteäksi. Hyviä omenoita kuoritaan ja leikellään ohuiksi liuskoiksi, joiden päälle riputellaan tarpeeksi asti sokeria ja kaneelia, annetaan näin olla kappaleen aikaa, että omenat imisivät sokerin sisäänsä. Nyt kaulataan taikina niin laajaksi, kuin torttua halutaan suureksi, kahdeksi yhtä isoksi levyksi; sokeroidut omenat ladotaan nyt taikinalle siihen korkeuteen, kuin mitä tortulle tahdotaan; päälle asetetaan toinen taikinalevy niin, ettei omenoita näy, ja toinen levy käännetään ylöspäin ja toinen alaspäin toisen päälle, niin että syrjät tulevat olemaan kaksinkerroin. Nyt kääritään paperi-suikale useisiin laskoksiin ja tämä suikale kääritään tortun ympärille ja kiinnitetään neulalla; muutoin torttu ei pysy koossa. Sitten sivellään torttu veteen vispilöidyllä munanruskoisella ja sokeria riputellaan päälle. Torttu otetaan pöydältä piakolla (leivinlapiolla), muutoin se särkyy, sekä asetetaan voidellulle pellille ja viedään melkoisen kuumaan uuniin."  

Yksi naula on 425 grammaa. Siten omenapiirakan resepti on nykymuodossaan:

212,5 g (=2,5 dl) sokeria
212,5 g voita
425 g (=6,5 dl) vehnäjauhoja
2 munaa
800 g - 1 kg omenia
sokeria
kanelia
1 munankeltuainen

Nypi huoneenlämmössä (tai mikrossa) pehmennyt voi ja vehnäjauhot sekaisin.


Lisää sokeri ja munat, ja sekoita taikina tasaiseksi. Ohjeessa annettu jauhomäärä ei riitä tekemään taikinasta riittävän kovaa kaulittavaksi; lisää jauhoja, kunnes taikina pysyy koossa. Kaulimista helpottaa, jos taikinan antaa levätä jääkaapissa vähintään tunnin.


Voitele pyöreä, halkaisijaltaan noin 25 cm piirakkavuoka. Kuori omenat, ja paloittele ne ohuiksi viipaleiksi. Mausta sokerilla ja kanelilla, anna imeytyä hetken aikaa. Jaa taikina kahteen osaan, ja kauli ne hieman vuokaa suuremmiksi, ohuiksi levyiksi. Apuna kannattaa käyttää leivinpaperia; taikina repeytyy helposti, joten paperi auttaa siirtämään (lue: kippaamaan) taikinalevyn piirakkavuokaan. Myös jauhoja kannattaa käyttää apuna kaulimisessa.



Aseta pohjalevy piirakkavuokaan, ja tasoita reunat. Kaada omenatäyte pohjan päälle. Voit asetella täytteen siten, että keskusta on korkeammalla kuin reunat, jolloin saat piirakkaan mummoankkamaista tunnelmaa. Halutessasi voit vuolla täytteen päälle muutaman voinokareen.


Aseta kansilevy paikoilleen, tasoita reunat, ja painele ne yhteen pohjalevyn reunojen kanssa. Erottele keltuainen kahvimukiin, ja sekoita siihen tilkka vettä. Voitele piirakka keltuais-vesi -seoksella, ja ripottele päälle hieman sokeria.


Paista uunin alaosassa 200 asteessa noin puoli tuntia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, suojaa se foliolla. Anna valmiin Omena-Tortun jäähtyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoile lämpimänä vaniljakastikkeen kera!



NAM! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti